משפט
כמה אנשים הפקידו צוואות בשנת 2022 ואיך זה קשור לקורונה?
בשנים אחרונות זינק אחוז האזרחים שהפקידו צוואות באגף הרשם לענייני ירושה ב-130. זה ההסבר לגבי השינוי הדרמטי ומה הוביל אליו
הנתונים שהצטברו בשנים האחרונות באגף הרשם לענייני ירושה במשרד האפוטרופוס הכללי מספרים סיפור דרמטי. סיפור על שינוי מרחיק לכת בחברה שלנו, על האופן שבו אנחנו חושבים על העבר, על הווה ובעיקר על העתיד. מהנתונים שהצטברו עולה זינוק אדיר במספר האזרחים שהפקידו אצל הרשם צוואות, ביחס לשנים קודמות.
בשנת 2019 עמד מספר המפקידים על 7,549 בלבד, בשנת 2020 הופקדו כבר 4,187 צוואות ואילו בשנת 2022 מדברים כבר על 11,023 צוואות. זינוק דרמטי של 130%. מה התרחש בתקופה הזו שהוביל לשינוי הזה אתם שואלים? ובכן, במילה אחת, הקורונה. נראה, כי גם דברים טובים יצאו מהקורונה. עו"ד הילה צאירי מסבירה לגבי השינוי הדרמטי ומה גרם לו.
השאלה היא מה הוביל לשינוי? והתשובה היא די פשוטה. נכון, תקופת הקורונה הובילה אותנו לחשוב על העתיד, על צוואות וירושות ביתר שאת, אבל לא זו הסיבה העיקרית לשינוי. השינוי, בעיקרו נובע משירות חדש שהושק בספטמבר 2020 שנבע בכלל מאילוצי המגפה וההנחיות לריחוק חברתי. השירות הזה אפשר, לראשונה, הפקדת צוואה באופן מקוון. קודם לכן, כל אדם שרצה להפקיד את הצוואה שלו, היה חייב להטריח את עצמו פיסית (אי אפשר היה להשתמש בשירותים של עו"ד, או מיופה כוח), למשרדי הרשם לענייני ירושה, להפסיד יום עבודה ולהמתין בתור, על מנת להפקיד את הצוואה שלו.
ייתכן וזאת היתה הסיבה למספרים הנמוכים של השימוש בשירות החשוב של הפקדת הצוואה, בתקופת הקורונה כאשר כולם מיעטו לצאת מהבית. לפני הקורונה, בשנת 2019 הופקדו אצל הרשם לענייני ירושה כ- 7,500 צוואות. בשנת 2020, שהמגפה הכתה בעולם, והציבור (וודאי אנשים בגיל השלישי שנוהגים לערוך צוואות), הסתגר בביתו, צנח המספר בחצי לכ- 4200 הפקדות.
בשנת 2021 על אף שהיינו בתקופת הקורונה, ובזכות השירות החדש, מספר ההפקדות כבר חזר לנתונים שלפני הקורונה עם כ 8700. אבל הנתון המעניין ביותר הוא מספר ההפקדות בשנת 2022, שנה שבה הקורונה כבר מאחורינו, מהם ניתן לראות שהאפשרות להפקיד את הצוואה באופן מקוון הקפיצה את ההפקדות ב 130% לכ 11,000. במילים אחרות, הרבה יותר אנשים משתמשים בשירות הפקדת הצוואה אצל הרשם ובכך מבטיחים שאחרי 120 רצונם יתגלה ויתממש.
אז למה זה בעצם כל כך חשוב? צוואה היא מסמך מאד אישי, והרבה אנשים בוחרים לא לשתף את בני המשפחה בצוואה או לתת להם עותק, כל אחד מסיבותיו שלו. יש כאלה שלא רוצים להתמודד עם התגובה, יש כאלה שלא סומכים על אחרים שלא יפתחו את המסמך ויראו מה הרכוש שלהם, ויש כאלה שפשוט מעדיפים דיסקרטיות בנושא כל כך אישי. הבעיה שאם לא השארנו עותק היכן שהוא, אין וודאות שהיורשים - שלא יודעים על קיומה - ימצאו אותה, אחרי 120. הצוואה עלולה ללכת לאיבוד במעבר דירה, שריפה, שטפון, או סתם להיזרק בטעות. לרוב עורכי דין שעורכים צוואות, שומרים אצלם עותק, אבל גם משרדו של עורך הדין יכול לא חסין בפני נזקים, מה גם שעוה"ד יכול לסגור את המשרד.
הפקדת צוואה אצל הרשם לענייני ירושה, מוודאת שלא משנה מה יקרה, לאחר שהאדם הלך לעולמו, כאשר תעשה פּניה לרשם לענייני ירושה כדי להוציא צו ירושה או צו קיום צוואה, הצוואה שהופקדה תישלף, ותישלח הודעה ליורשים שמופיעים בה.
עוד ב-
הפקדת צוואה היא טכנית לחלוטין, העובדה שהיא הופקדה, לא נותנת לה תוקף, או קובעת שאין בה פגמים. הרשם לא בודקת את תקינותה של הצוואה, אלא רק משמש מעין "כספת" לשמירת צוואות באופן דיסקרטי. כיום השירות מאד נגיש, מבצעים את הפקדה של עותק סרוק באינטרנט באמצעות "ההזדהות הלאומית", ולאחר מכן שולחים את המקור בדואר רשום למשרדי הרשם לענייני ירושה.
הכתבות החמות
תגובות לכתבה(0):
תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חזור לתגובה