משפט
קנס של 6 מיליון שקלים: זה המפעל שחטף ממשרד להגנת הסביבה
המשרד להגנת הסביבה מציב בהיתרי הפליטה גבולות ברורים וערכי סף לפליטות, לצד דרישות מחמירות למניעת זיהום אוויר ולמניעת פגיעה בתושבים הסמוכים. מאחר שחברת נשר מפעלי מלט ישראליים הפרה את היתר הפליטה, הטיל המשרד על המפעל עיצום כספי בסך 5,991,680 מיליון שקל
חודש אוגוסט 2022, הטיל המשרד להגנת הסביבה עיצום כספי בסך 6 מיליון שקל על חברת נשר - מפעלי מלט ישראליים מרמלה, בגין חריגות מערכי הפליטה וזיהום האוויר. החברה עתרה כנגד המשרד. פעולות המשרד בנושא האכיפה והטלת העיצום קיבלו היום חיזוק משפטי: בדיון שנערך היום (ה') בבית המשפט המחוזי בירושלים בפני השופט אלי אברבנל בעתירה שהגיש מפעל נשר כנגד העיצום הכספי שהטיל המשרד, המפעל הודה בהפרות ומשך את העתירה בהמלצת השופט. העיצום שולם במלואו. את המשרד להגנת הסביבה ייצגו עו"ד יואל פוגלמן מפרקליטות מחוז ירושלים ועו"ד זוהר שקלים, היועצת המשפטית של מחוז מרכז, המשרד להגנת הסביבה.
המשרד להגנת הסביבה הטיל את העיצום הכספי לאחר שבדיגומי פתע שקיים המשרד בארובות המפעל נמצאו חריגות מהערך הקבוע של המזהם חלקיקים בהיתר הפליטה. נוסף על כך, במהלך שנת 2019 נתגלו במערכות הניטור הרציף של המפעל המופעלות לדרישת המשרד חריגות מהערך הקבוע למזהמי כספית ותרכובותיה במספר מקרים שונים. לנוכח זאת, פתח מחוז המרכז של המשרד להגנת הסביבה בהליך אכיפה לחברה וקיים שימוע למנהליה.
חלקיקים יכולים להיות חומרים נוזלים או מוצקים המרחפים באוויר, ולהם מקורות טבעיים או מלאכותיים מעשה יד אדם כמו מפעלי תעשייה. ההשפעה על הבריאות של חשיפה לחלקיקים קשורה ישירות למקור החלקיקים, לגודלם ולהרכבם הכימי. כספית היא מתכת כבדה ורעילה, בעלת יכולת העברה למרחקים ארוכים ויציבות סביבתית המאפשרת לה שרידות גבוהה. כספית עלולה להצטבר במערכות אקולוגיות, והיא בעלת השפעות של ממש על האדם והסביבה.
המשרד להגנת הסביבה מציב בהיתרי הפליטה גבולות ברורים וערכי סף לפליטות, לצד דרישות מחמירות למניעת זיהום אוויר ולמניעת פגיעה בתושבים הסמוכים. מאחר שחברת נשר מפעלי מלט ישראליים הפרה את היתר הפליטה, הטיל המשרד על המפעל עיצום כספי בסך 5,991,680 מיליון שקל.
מחברת נשר נמסר: "הדיון בבית המשפט המחוזי בירושלים עסק בגובה העיצום הכספי שהוטל על נשר. לצערנו השופט בחר שלא להתערב בנושא. העיצום מבוסס על שני נושאים משנת 2019, שהוצגו בצורה חלקית ומגמתית, תוך התעלמות ממכלול העובדות שעמדו בפני המשרד.
באשר לטענה בדבר חריגות בפליטת חלקיקים –המשרד להגנ"ס התעלם מעשרות רבות של בדיקות לאורך תקופה ארוכה שהראו על עמידה בתקן, ומכך שהחריגות שנמדדו מהוות את היוצא מן הכלל, ולא את הכלל. אך יתרה מכך – התעלם מכך שנשר הגיבה מיידית לתוצאות החריגות, וללא היסוס או שיהוי אישרה פרויקט לשדרוג אמצעי בקרת הפליטות, בעלות של מיליוני שקלים - פרויקט שהושלם כבר לפני כשנה וחצי.
באשר לטענה בדבר חריגות בפליטות כספית – פליטות הכספית מנשר נמוכות, ועומדות בכל קנה מידה מקובל בתעשיית הצמנט האירופאית. מדובר על אירועים מלפני קרוב לארבע שנים, באחוז זניח מהזמן (מספר מקרים בודדים מתוך למעלה מ-17,000 חצאי שעות נמדדות בשנה), אשר לא גרמו לכל פליטה עודפת של כספית לסביבה (בשל קיזוז בשעות אחרות), ולא גרמו לכל חשיפה ציבורית מוגברת (במתאר הסביבתי, החשיפה לכספית איננה נשימתית, כידוע היטב גם לגורמי המקצוע במשרד להנג"ס).
עוד ב-
נשר היא חברה שפועלת כחוק, על פי הנחיות המשרד להגנ"ס. החברה משקיעה עשרות מיליוני שקלים מדי שנה בפיתוח ובהטמעת טכנולוגיות לשיפור מתקניה, לרבות עמידה המשרד להגנ״ס. נשר תמשיך לפעול מתוך אחריות סביבתית עמוקה, תוך המשך השקעות בתחום, לימוד, ושאיפה מתמדת לשיפור".
הכתבות החמות
תגובות לכתבה(0):
תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חזור לתגובה