בריאות

אובחנתם עם סרטן? אלה הצעדים הבאים שעליכם לעשות

החששות, חוסר האונים והתחושה שהקרקע נשמטת מבין הרגליים עלולים להציף ואף לשתק את המטופלים. ד"ר נאוה זיגלמן-דניאלי, האונקולוגית הראשית של מכבי, עם הצעדים שצריכים לקחת רגע אחרי האבחנה בסרטן, איזה טיפולים קיימים ואיזה ליווי אפשר לקבל
מערכת ice | 
סרטן העור (צילום האגודה למלחמה בסרטן, freepik)
קבלת הודעה מהרופא על אבחנה של גידול סרטני היא רגע קשה לכל אחד. החששות, חוסר האונים והתחושה שהקרקע נשמטת מבין הרגליים עלולים להציף ואף לשתק את המטופלים. על פי נתוני משרד הבריאות, שפורסמו לאחרונה, בשנת 2020 אובחנו בישראל 30,035 מקרים חדשים של גידולים סרטניים וגידולי מוח שאינם סרטניים. ביניהם 86% גידולים פולשניים, כלומר עם פוטנציאל להתפשט מאזור הגידול לזרם הדם ולאיברים אחרים בגוף.
הגידולים השכיחים ביותר אצל גברים הם סרטן הערמונית, סרטן הריאה, סרטן המעי והחלחולת, לימפומה שאינה הודגקין, וסרטן כיס השתן. אצל נשים, הגידול השכיח ביותר הינו סרטן השד (כשליש מהמקרים) וכן שכיחים גידולים במעי הגס והחלחולת, סרטן הריאה, סרטן בלוטת התריס, לימפומה שאינה הודגקין וסרטן הרחם. ככלל, סרטן שכיח יותר באוכלוסיה יהודית מאשר ערבית והשכיחות הנמוכה ביותר הינה אצל נשים ערביות. בשנים האחרונות ישנה ירידה של 1.1-2% לשנה במקרי סרטן בישראל אצל גברים יהודים וערבים ואצל נשים יהודיות.

כדי לעשות סדר בשלבים שאחרי האבחנה, ד"ר נאוה זיגלמן-דניאלי, האונקולוגית הראשית של מכבי שירותי0 בריאות, מסבירה על תהליך האבחון, הבדיקות שחשוב לעשות והטיפולים. במצבים רבים כבר אין צורך להגיע לבית-החולים וניתן לקבל ייעוציים וגם חלק מהטיפולים בקהילה.
אבחון והתייעצות ראשונית
אבחנה של גידול ממאיר דורשת ביופסיה והוכחה בדגימה שנלקחה לנוכחות תאי סרטן. הדגימה נלקחת מגוש חשוד שנמצא בבדיקה גופנית, בצילומי דימות (כמו ממוגרפיה או CT) או בבדיקה בהרדמה (כמו קולונוסקופיה).  עם קבלת התשובה, המטופל מופנה לרופאים מתחומי הכירורגיה והאונקולוגיה הרלוונטים (למשל בתחום גידולי השד, גידולי הערמונית, גידולי דרכי העיכול, ועוד) ולעיתים מומחים נוספים, ונקבעת תוכנית טיפול מומלצת על ידי הצוות המטפל.  כאשר המחלה ממוקמת, לרב נדרש ניתוח להסרת הגידול, אם כי ישנם מצבים בהם ניתן לוותר על ניתוח ולתת במקומו קרינה ממוקדת במינון גבוה.  בנוסף, נבדק הצורך בטיפולי קרינה ו/או טיפולים בתרופות שונות שינתנו לפני הניתוח או לאחריו למניעת הישנות המחלה. טיפולים אלו הם גם אבני היסוד בטיפול במצבים של גידול מתקדם.  הטיפול התרופתי וההקרנות ניתנים על ידי מומחים באונקולוגיה. 
פגישה עם רופא מומחה באונקולוגיה
ישנה חשיבות עצומה להתייעצות עם רופא אונקולוג שעיסוקו העיקרי הוא בתחום הגידול שאובחן. בפגישה במרפאה יינתן הסבר על הממצאים, תינתן הפניה לבדיקות נוספות שיש לבצע, ותתווה תוכנית הטיפול. יתכן ויעלו מספר אלטרנטיבות טיפוליות כמו אפשרות לקרינה לעומת ניתוח בגידולים מסוימים, או שתינתן המלצה לטיפול בתרופות דווקא לפני הניתוח במידה והגידול שאובחן מתקדם מקומית, ויש צורך לצמצם את מסת הגידול ולאפשר הסרתו בניתוח פחות נרחב. ישנה חשיבות להיערכות לתופעות לוואי אפשריות מהטיפולים בטווח הקצר והארוך, כמו למשל מניעת הקאות ושלשולים בזמן מתן הטיפול, או שמירה על אפשרות לפריון לטווח ארוך אצל צעירם שמקבלים כימותרפיה.
רופאים מומחים באונקולוגיה בקהילה
בעשור האחרון הורחבו מרפאות המומחים באונקולוגיה בקהילה בחלק מקופות החולים, וגויסו רופאים בכירים ומנוסים במגוון הגידולים השכיחים. בעת הביקור במרפאה תקבלו מידע על הממצאים ותוכנית הטיפול המומלצת. הרופא/ה יוכלו להפיק עבורכם הפניות והתחייבויות לביצוע בדיקות נוספות (כמו  CT ובדיקות מולקולריות לגידול), הפניות לנותני שירות נוספים בקהילה (רופאים מומחים מתחומים אחרים, דיאטניות, עו"ס, פייותרפיה ועוד), מרשמים לתרופות ייעודיות לסרטן והפניות לטיפולים הניתנים במרפאת אחיות, וכמובן סיכום לרופא המשפחה המטפל בכם שנים רבות.
טיפולים אונקולוגים רבים מנוהלים כיום מהמרפאה. עם התקדמות ההבנה של התהליכים הגורמים לסרטן, ישנה הפחתה משמעותית בשימוש בתרופות כימותרפיה (ציטוטוקסיקה) בעירוי, ועליה בשימוש בתרופות ביולוגיות, הורמוניות ואימונולוגיות שניתנות בכדורים, בזריקה לשריר, בהזרקה תת-עורית או בעירוי פשוט שאפשר לקבל במרפאות אחיות או מוקדים רפואיים בקופה.  במידה ונדרשת הפניה לטיפול כימי או קרינתי בבית החולים, הרופא יוכל להפנות אתכם לבית החולים.  אם נדרש טיפול תומך בחולה המרותק לביתו, הרופא יערב צוות הבקיא באיזון כאב ותסמינים נוספים שיכול להגיע לבית המטופל.
ליווי אחים לחולים אונקולוגים
בקופות החולים שנערכו למתן שירותים בקהילה, מאובחנים המטופלים בבית-החולים ובקהילה יכולים ליצור קשר עם אחים שהוכשרו בתחום האונקולוגיה, במרפאה הסמוכה למקום מגוריהם, ולקבל עזרה באיזון תופעות לוואי מהטיפולים. חלק מהטיפולים האונקולוגים יכולים להינתן במוקדי טיפול יום או במרפאת אחיות, ובכללם זריקות לשריר או במתן תת-עורי לטיפול בגידולי שד וערמונית (דוגמאת פסלודקס, דקהפפטיל וזולדקס), עירוי או זריקה תת-עורית בתרופות מחזקות עצם (כמו זומרה או אקסגיבה), וכן זריקות תת-עוריות של תרופות ביולוגיות לגידולי שד עם ביטוי ביתר של Her2 (הרצפטין תת-עורי, פסגו – תכשיר המכיל הרצפטין ופרג'טה)..
יעוץ וליווי עובדים סוציאלים
בעת האבחנה ובכל שלבי המחלה, כולל תקופת השיקום בסיום הטיפולים האונקולוגיים ניתן לקבל ליווי רגשי מעובד סוציאלי בסניף הקרוב אליכם וכן להתייעץ איתם לגבי מיצוי זכויותכם.   חשוב לבדוק עם קופת החולים שלכם מי הגורמים המקצועיים שיוכלו לתת לכם שירות וכיצד תמצו את מלוא זכויותיכם בקופה.
תגובות לכתבה(0):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה