השוק

אסטרטג מזרחי טפחות: "הנתונים מעידים שלא תידרש העלאת ריבית"

האסטרטג הראשי בחדר העסקאות של בנק מזרחי טפחות, יוני פנינג, פרסם את סקירתו השבועית לישראל, ארה"ב ואירופה, בצל מלחמת 'חרבות ברזל' והחלטת הפד' להותיר את הריבית בארצות הברית על כנה
מערכת ice | 
יוני פנינג, אסטרטג ראשי חדר עסקאות בבנק מזרחי טפחות (צילום עופר חגיוב, Magma Images)
המלחמה שנכפת על מדינת ישראל בבוקר ה-7 לאוקטובר טומנת בחובה השלכות כלכליות גדולות כמובן על ישראל, אך גם על ארצות הברית וחלק ממדינות אירופה, אשר מושפעות ישירות מהמלחמה ולהן אינטרסים רבים במזרח התיכון, גם כלכליים. פנינג פרסם את סקירתו השבועית בו הוא מפרש את האירועים מהפן הכלכלי.
בפתח דבריו אמר פנינג: "האינדיקציות המקומיות טרם תחילת המלחמה ממשיכות להציג רמות פעילות מתונות יותר, ובכלל זה התמתנות ניכרת של הפדיון במשק בספטמבר. מנגד, נראה כי פוטנציאל הרגישות להורדת הריבית המתקרבת ממשיך להיות ניכר, לאור הדחיקה החוצה של רוכשי דירות אשר נמנעו מלקחת משכנתא מאז תחילת המלחמה".
"בארה"ב, הנתונים ממשיכים להעיד שלא תידרש העלאת ריבית בשתי ההחלטות הבאות, כאשר מדדי מנהלי הרכש ממשיכים לרמז על מיצוי צרכי כח האדם, למרות רמות ביקושים סבירות, ואף חיוביות במגזר השירותים. על רקע חוסר היציבות הגיאופוליטי בעולם ניכרת עלייה קלה בציפיות האינפלציה של הצרכנים האמריקאים, להערכתנו בעיקר אלה בצד הימני של המפה הפוליטית.
"בכל מקרה, נצפה כי ירידת מחירי הדלק תמתן את הסנטימנט בהמשך. אל מול זה, עודף הביקוש להשקעות בארה"ב, בהשפעת ההרחבה הפיסקלית של הממשלה בשנתיים האחרונות מגלה סימנים של מיצוי, לפי נתוני הזמנת מוצרים בני קיימא. באירופה, ה-ECB מביע חשש גדל להשפעת הריבית על יציבות המערכת הפיננסית. אל מול זה, היציבות במחירי האנרגיה, לעומת השנה שעברה לפחות, מביאה לאינדיקציות להתאוששות בפעילות הכלכלית".
פנינג התייחס למצב במדינה בצל המלחמה וההחלטות האחרונות של בנק ישראל: "ישראל בהתאם לנתוני התוצר המתונים, ברבעון השלישי, האינדיקציות על הפעילות המקומית במהלך הרבעון ממשיכות להציג תמונת פעילות רכה יחסית. על פי הלמ"ס, מדדי הפדיון בכלכלה עודכנו, אומנם, כלפי מעלה, בנתונים מקוריים, ביולי ואוגוסט. אך הנתון מנוכה העונתיות מותן ב-0.2%, בשני אלה. ,
"הנתון של ספט', לעומת זה, שלילי באופן מובהק. וכולל ירידה של 6.5% בנתונים מקוריים, שתיקון תקופת החגים ממתן לירידה חודשית מנוכת עונתיות של 3.1% - החדה מאז הגל הראשון של הקורונה. נוסיף כי מתוך ענפי המשק, ניכרה ירידה בולטת, של קרוב ל-4%,   בפדיון בענפי הפעילות בנדל"ן. ניתן לצפות גם פה להתמתנות כמובן בתקופת המלחמה. אבל נעריך כי פוטנציאל ההתאוששות להורדות הריבית הצפויות לאחר המלחמה הוא ניכר כמובן".
בנק ישראל פרסם בשבוע שעבר נתונים נוספים על השפל (במונחי השנים האחרונות) של 4.5 מיליארד ש"ח במשכנתאות שניתנו באוקטובר. במהלך החודש, נזכיר, ראינו ירידה בריביות המשכנתאות, באפיק הצמוד, יחד עם הארכת פריסה, אשר הביאו להערכתנו לקיטון בתשלום החודשי של נוטלי המשכנתא, בממוצע. למרות שיפור זה, לאור הקיטון בכמות המשכנתאות שחולקה, נראה כי אלה שבכל זאת לקחו משכנתא במהלך החודש, היו לווים עם הערכה גבוהה יותר של "ערך" המשכנתא עבורם.
בפרט, לווים אלה, לקחו את המשכנתאות גם בהחזרים גבוהים יותר, אשר העלו את הממוצע, מרמת 28.6% ל-29.1%, שיא של חמישה חודשים. באופן דומה,  שיעור המשכנתאות אשר ניתנו לפי שיעור המימון (LTV) הגבוה, בקבוצת 60%-75% עלה במהלך החודש ל-43.1%, לעומת 42.9% בספט', ודחף לפי הערכתנו את שיעור המימון הממוצע אל סביבת 53.1% - שיא של חצי שנה".
פנינג התייחס לארצות הברית ואמר: "בארה"ב, לאחר תקופה ארוכה של מחסור בעובדים, מתרחבות האינדיקציות כי עליות השכר של השנים האחרונות הביאו לאיזון שוק התעסוקה האמריקאי. על פי סקרי מנהלי הרכש הראשוניים לנוב' של S&P, העסקים בארה"ב החלו לקצץ במספר העובדים, לראשונה מזה שלוש וחצי שנים. בנוסף לאינדיקציות אלה, רוב החולשה במדדי מנהלי הרכש עצמם ניכרה בענפי התעשייה, אשר עברו לצפות להתכווצות קלה, ברמת 49.4 נ'.
אבל גם בענפי השירותים, אשר דיווחו על אופטימיות קלה (50.8), דווח על קיצוץ כח אדם במהלך החודש, מתוך רצון לצמצם עלויות. בזירה האינפלציונית, נראה כי המרווח הגולמי חוזר להתרחב, עם דיווח על ירידה במחירי רכש, כאשר מחירי הדלק המתונים יותר הם כמובן רכיב משמעותי מזה; מחירי המכירה, מנגד, רשמו עליות קלות, אם כי הם עדיין בטריטוריה הקרובה, היסטורית, להשגת יעדי האינפלציה של הפד.
למרות התמתנות מחירי הדלק, בחציו השני של החודש, הנתונים הסופיים לנובמבר מסקר הצרכנים של אונ' מישיגן הצביע על עלייה של ציפיות האינפלציה לשנה – מ-4.4% ל-4.5%. הציפיות ארוכות הטווח נותרו על רמת 3.2% גבוהה יחסית, למרות צפי להתמתנות. עוד דווח כי למרות התמתנות האינפלציה, הצרכנים חששו כי היחלשותה עלולה להתהפך בחודשים ובשנים הבאות.
ראוי לציין כי הנתון היווה להערכתנו את אחד ה-Market movers היותר מהותיים, במהלך השבוע. נוסיף, בהקשר זה, כי בעוד שהסנטימנט הכלכלי בסקר רשם שיפור קל, מ-60.4 נ' ל-61.3, הציפיות לפעילות רשמו הידרדרות מ-56.9 ל-56.8. ומתוך זה, נסיגה  ניכרה בציפיות המשיבים אשר הזדהו כרפובליקנים, מ-46.5 נ' בספט', ל-41.7 באוק' ו-36.5 כעת. במובן זה, נעריך כי אי היציבות הגיאופוליטית הגלובלית של החודשים האחרונים קשורה בהידרדרות הסנטימנט הנוכחי. ונעריך כי זו מסבירה גם את המגמה המפתיעה בציפיות האינפלציה.
כזכור על רקע העלייה במחירי הטיסות בארה"ב, לאחרונה, נרשם זינוק בספטמבר בהזמנת מטוסי נוסעים. בשבוע שעבר, ה-Census Bureau דיווחה על התמתנות באוק', בנתון ההזמנות הכולל, בשיעור של 5.4%, במידה רבה כתוצאה מהתמתנות בסעיף התחבורה, הכולל את אותם מטוסי הנוסעים. להתמתנות תרמה גם ירידה בהזמנת רכבים ומוצרי רכב, של 3.8% במהלך החודש, שייתכן ועודדה על ידי השביתה ב-UAW, ומצד הצרכנים, על ידי השפעת חזרת תשלומי הלוואות הסטודנטים.
הקצב השנתי של הזמנת המוצרים בני הקיימא, בינתיים, עובר לבטא יותר את רמות הריבית הגבוהות המדינה (או תשואות האג"ח, בכלל) ופחות את השפעת ה-Bidenomics, עם עלייה שנתית של 0.9% בלבד, יש לציין כי הנתון מפורסם במונחים נומינליים, כך שבניכוי השפעות האינפלציה, אנחנו כנראה בטריטוריה  די שלילית".
בנוגע לאירופה אמר פנינג: "בדוח היציבות הפיננסית לנוב', ה-ECB הביע חששות מתרחבים מצרכי הקצאת ההון ללווים מבנקים, "המבטאים את פגיעות הלווים לריביות גבוהות יותר." ה-ECB ציין כי הבנקים הגדילו לאחרונה הקצאות הון לחברות בעלות יחס כיסוי ריבית (ICR) נמוך, "אשר מסוגלות פחות לשלם את חובן מתוך תזרים ההון השוטף".
לפי ה-ECB, הבנקים צופים לחץ בחברות הנמצאות בעמדת פגיעות ביחס לעלייה האחרונה בריבית. עוד צוין כי תקופה ארוכה של ריביות גבוהות עלולה להוביל להקצאות ניכרות, אשר יכבידו על הרווחיות. למרות חששות ה-ECB, נראה כי בשלב הנוכחי החברות ב-Eurozone אופטימיות, ככלל, יותר.  S&Pדיווחה בשבוע שעבר כי מדד מנהלי הרכש המשולב הראשוני לנובמבר ב-Eurozone רשם שיפור, אומנם, אך נותר בטריטוריה צופת התכווצות, כאשר עלה לרמת 47.1, מ-46.5 באוקטובר'".
תגובות לכתבה(0):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה