השוק

קרן המטבע: "סכנה לירידה של 2% בתמ"ג העולמי"

דו"ח קרן המטבע העולמית מתריע: המתיחות בין ארצות הברית וסין תפגע בהשקעות הזרות ברחבי העולם - "ועולם מפוצל צפוי להיות עני יותר"
מערכת ice | 
ירידות בבורסה (צילום פלאש 90/ אדם שולדמן, Pixabay)
דו"ח קרן המטבע העולמית שפורסם אתמול (רביעי) מזהיר שהמתיחות הגלובלית עלולה לפגוע בהשקעות הזרות ברחבי העולם, מה שיגרום לירידה של 2% בתמ"ג העולמי.
לפי הדו"ח, פיצול גיאופוליטי, המונע על ידי המתיחות בין ארה"ב וסין, עלול לפגוע בכלכלה העולמית, כאשר השקעות זרות מופנות יותר ויותר לגושי מדינות. השקעות ארוכות טווח בדברים כמו מפעלים או שווקים פיננסיים החלו להראות את ההשפעות של חוסר האמון הגובר בין וושינגטון לבייג'ינג.
"עולם מפוצל צפוי להיות עני יותר", אמרה קרן המטבע הבינלאומית בתחזית הכלכלית העולמית שלה. לדבריה, עולם שהתפצל למחנות שבמרכזם ארה"ב וסין, עם כמה מדינות בלתי מזדהות כמו הודו ואינדונזיה, עלול לראות את התפוקה העולמית יורדת ב-1% תוך חמש שנים ו-2% בטווח ארוך.

תחזית סיכון ההשקעה היא בין האזהרות הקולניות ביותר של קרן המטבע מאז מגיפת הקורונה בנוגע לנזק כלכלי עולמי, במיוחד למדינות עניות יותר, מהמשבר בין ארה"ב לסין.
היחסים בין שתי הכלכלות הגדולות בעולם הידרדרו בשנים האחרונות כאשר הן רואות יותר ויותר זו את זו כאיום האסטרטגי והכלכלי העליון. השינוי כבר הופיע בשנים האחרונות, על פי ניתוח קרן המטבע הבינלאומית שהראה שההשקעות הזרות הישירות מהרבעון השני של 2020 עד הרבעון הרביעי של השנה שעברה ירדו בכמעט 20% מהרמות שלפני המגפה.
"חברות וקובעי מדיניות בוחנים יותר ויותר אסטרטגיות להעברת תהליכי ייצור למדינות בעלות ברית עם העדפות פוליטיות מתואמות, כדי להפוך את שרשראות האספקה לפחות פגיעות למתחים גיאופוליטיים", אמרה קרן המטבע הבינלאומית.
בינואר, קרן המטבע הבינלאומית העריכה כי פיצול סחר לטווח ארוך יותר - כולל הגבלות על הגירה, זרימת הון ושיתוף פעולה בינלאומי - אמור להוריד כמעט 7% מהתוצר המקומי הגולמי העולמי. ניתוח נפרד של קרן המטבע הבינלאומית שפורסם ביום רביעי של פיצול המערכת הפיננסית, בדוח היציבות הפיננסית הגלובלית הקרוב שלה, הזהיר כי עלייה במתיחות עלולה לעורר זרימות חוצות גבולות שיאיימו על היציבות הפיננסית.
פיצול כמו זה בין ארה"ב לסין מאז 2016 עלול לקצץ בתיקי השקעות חוצי גבולות בילטרליים והקצאות בנקים בכ-15%. המתחים עלולים לפגוע בבנקים גם דרך הכלכלה הריאלית, עם שיבושים בשרשרת האספקה ובשווקי הסחורות שיפגעו בצמיחה המקומית וידרבנו אינפלציה, מה שעלול להחמיר את הפסדי האשראי. הלחץ הזה עשוי לגרום לבנקים לקחת פחות סיכונים ולצמצם את ההלוואות, ולהאט עוד יותר את הצמיחה הכלכלית.
שני הדוחות המלאים אמורים להתפרסם ביום שלישי הבא, במהלך פגישות האביב של קרן המטבע הבינלאומית בוושינגטון.
תגובות לכתבה(0):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה