השוק

לידר: למרות ההתייקרויות בסופר, האינפלציה תהיה נמוכה יותר

בסקירה שפרסמו יונתן כץ וכלכלני לידר שוקי הון, הם מצביעים על התחזקות השקל ב-1.2% בשבוע האחרון וב-7.6% מאז ספטמבר, מה שתומך בציפיות לאינפלציה נמוכה יותר; בארה"ב, כל העיניים נשואות לנתוני האינפלציה שיתפרסמו ב-11 בדצמבר; עליית תשואות בצרפת בעקבות משבר פוליטי וגירעון גבוה
שרון בירקמן | 
יונתן כץ (צילום איה בן עזרי, shutterstock)
יונתן כץ וכלכלני לידר שוקי הון מתייחסים בסקירה השבועית שלהם למגמות המרכזיות בכלכלה הישראלית והגלובלית. בין היתר, הם מציינים שהשקל התחזק ב-1.2% מול סל המטבעות במהלך השבוע האחרון וב-7.6% מאז ספטמבר, מה שתומך בציפיות לאינפלציה נמוכה יותר של 2.3% לשנה קדימה. בנוסף, בנק ישראל צפוי להוריד את הריבית בסוף רבעון א' או בתחילת רבעון ב', בעקבות ירידה בציפיות האינפלציה.
בארה"ב, הנתונים הכלכליים מצביעים על שוק עבודה חזק, אך כל העיניים נשואות לנתוני האינפלציה שיתפרסמו ב-11 בדצמבר, לקראת החלטת הריבית של הפד ב-18 בדצמבר. באירופה, מצביעים כלכלני לידר על עליית תשואות בצרפת בעקבות משבר פוליטי וגרעון גבוה, לצד האטה בייצור התעשייתי בגרמניה, שמדגישות תמונה של אתגרים כלכליים באזורים אלה.
המשך ייסוף בשקל תומך באינפלציה נמוכה
המשך התחזקות השקל תומך באינפלציה נמוכה יותר, זאת למרות הודעות של התייקרויות ממספר חברות מזון. בשבוע האחרון השקל התחזק ב 1.2%- מול סל המטבעות וב 7.6%- מהשבוע האחרון בספטמבר. בטווח הקצר, מסתמנת ירידה חדה במחירי הירקות וצפויים מדדים שליליים בחודשיים הקרובים. בלידר צופים אינפלציה של 2.3% שנה קדימה.
בנק ישראל עשוי להוריד את הריבית בסוף רבעון א' או תחילת רבעון ב'. לאחר פרסום מדד ינואר הגבוה, צפויה ירידה חדה בציפיות האינפלציה.
הסקטור העסקי מדווח על התאוששות מסוימת בפעילות ומעט אופטימיות קדימה; סקטור ההיי טק מדווח על צפי לגידול בתעסוקה ובייצוא.
בארה"ב, נתונים מעורבים משאירים את האופציה להורדת ריבית בדצמבר, אך קיימת חשיבות לנתוני האינפלציה ביום רביעי.
משבר פוליטי בצרפת וגרעון מעל 6% הביאו לעליית תשואות.
שוק האג"ח: בלידר ממשיכים לצפות לשלוש הורדות ריבית ב-2025 ורואים ערך באפיק השקלי הארוך.
 
שיפור חלקי בפעילות בנובמבר
סקר מגמות בסקטור העסקי מצביע על שיפור בפעילות בחודש נובמבר לאחר הרעה בחודש אוקטובר (חודש ההסלמה בצפון, אך גם השפעה עונתית בתקופת החגים). עדיין רמת הפעילות מתונה יחסית לחודש ספטמבר.
חלה התאוששות גם ברכיבי הציפיות לגבי הפעילות והתעסוקה בחודש הבא. בהסתכלות ענפית, קיימות ציפיות להתרחבות בפעילות בחודש הבא (דצמבר), אם כי בקצב נמוך יחסית לסקרי נובמבר בשנים 2021-2022, לפני המלחמה.
סקטור ההיי טק שירותים (מידע ותקשורת) גם מדווח על ציפיות לגידול בתעסוקה וגידול ביצוא בחודש הבא עם מאזן נטו סביב +10 נקודות.
צפי לעליות מחירים בדצמבר, אך התמתנות באינפלציה קדימה
במגזר המחירים, ציפיות האינפלציה שנה קדימה של הסקטור העסקי ירדו ל-2.84% מ-3.21% לפני חודש. יחד עם זאת, בהסתכלות על החודש הבא (דצמבר), יותר חברות מדווחות על ציפיות לעליות מחירים במוצרים ובשירותים שלהם, זאת יחסית למרבית חודשי דצמבר בשנים קודמות , בפרט בענפי המסחר.
למעט בענף הבנייה, מרבית הפירמות מדווחות על ירידה בעוצמת המחסור בעובדים בתור מגבלה על הפעילות.
סימני התמתנות בקצב עליית השכר
קצב עליית השכר נמצא במגמת התמתנות לקצב של 5%-4% (שנה אחורה) לעומת קצב של 8%-7% לפני מספר חודשים. גם הודעת הריבית האחרונה של בנק ישראל ציינה מגמה זו.
במבט קדימה, צפוי גידול בכוח העבודה במשק עם חזרתם של חלק ממפוני הצפון לשוק התעסוקה (בהדרגה כמובן), מה שצפוי להקל על מגבלות ההיצע בשוק העבודה בחלק מהענפים. דחיית תוספות שכר בסקטור הציבורי ב-2025 גם תמתן את קצב עליית השכר. מגמת התמתנות בשכר ב-2025 תומכת בירידה בלחצי האינפלציה, גם מכיוון העלויות וגם מכיוון הביקוש.
התמתנות בצריכה הפרטית: בחודשים אוגוסט-אוקטובר המכירות ברשתות השיווק ירדו ב-2.1% (בניכוי עונתיות, בקצב שנתי), לאחר גידול של 4.9% בשלושת החודשים הקודמים.
בענף הבנייה עדיין חסרים כ-35-40 אלף עובדים, כאשר צמצום של כ-70 אלף פלסטינאים התקזז חלקית על ידי כניסה של כ-30 אלף עובדים ישראלים לענף הבנייה, בנוסף ל-5 אלפים זרים. בכול זאת עדיין חסרים עובדים בענף, בעיקר מקצוענים. הצמצום בפעילות בענף הבינוי צפוי להימשך ותומך בהמשך לחץ לעליות מחירים, גם בדירות לרכישה וגם בדירות לשכירות.
ארה"ב: חשיבות לנתוני אינפלציה לפני החלטת הריבית
הנתונים הכלכליים בשבוע האחרון היו מעורבים: בצד החיובי ("ניצי"), בנובמבר נוספו 227 אלף מועסקים (מעל הצפי של 200 אלף) ועוד 56 אלף בתיקונים אחורה. שיעור האבטלה עלה מעט ל-4.2% מ-4.1%. קצב עליית השכר (0.4% בנובמבר ו-4.0% שנה אחורה) עדיין גבוה יחסית.
באוקטובר, מספר המשרות הפנויות (JOLTS) עלה ב- 5.0% ל-7.7 מיליון.
מספר המתפטרים עלה ב-228 אלף ושיעור ההתפטרות עלה ל-2.1% מ-1.9%. מדובר בסימני התייצבות בשוק העבודה לאחר מגמה של סימני רפיון.
בצד השלילי ("יוני"), בנובמבר, מדד מנהלי הרכש ISM בתעשייה עלה מעט ב-1.9 נק' ל-48.5 (עדיין משקף התכווצות). מעודד לראות שרכיב המחירים ירד ב-4.5 נק' ל-50.3. מדד מנהלי הרכש ISM בשירותים ירד ב-3.9 נק' ל-52.1 ומצביע על התרחבות מתונה. מרבית הרכיבים ירדו, אך רכיב המחירים נותר יציב וגבוה על 58.2.
מספר דורשי העבודה החדשים עלה ב-9 אלפים ל-224, אך מספר דורשי העבודה המתמשכים ירד מעט.
מדד האמון של מישיגן עלה בדצמבר, וציפיות האינפלציה שנה קדימה עלו ל-2.9% מ-2.6%.
עד החלטת ריבית הפד הבאה (18.12) קיים נתון אחד מהותי: נתוני האינפלציה של חודש נובמבר אשר יתפרסמו ב-11.12. הפתעת מדד מעט כלפי מעלה עלולה לעכב המשך הורדת ריבית.
אירופה: עליית תשואות בצרפת מדאיגה
המסחר הקמעונאי ירד ב-0.5% באוקטובר (הצפי היה לאי שינוי) ועלה ב-1.9% שנה אחורה (התמתנות מ-3.0% לפני חודש).
בגרמניה הייצור התעשייתי ירד ב- 1.0% לאחר ירידה של 2.0% בספטמבר, וירד ב- 4.7% שנה אחורה. ההזמנות בתעשייה ירדו ב- 1.5%.
יחד עם זאת, שיעור האבטלה באירופה נותר יציב על 6.3% (כידוע, קשה לפטר עובדים באירופה).
מדד מנהלי הרכש בנובמבר עלה מעט ל-48.3 (נתון סופי) מאומדן של 48.1. המדד עדיין משקף התכווצות בפעילות וקיפאון בענפי השירותים (49.5).
משבר פוליטי בצרפת וגרעון מעל 6% הביאו לעליית תשואות. החוב הממשלתי צפוי להגיע ל-115% תוצר ב-2025. התשואה על אג"ח ל-10 שנים עלתה ל-0.8% מעל גרמניה, והיא גבוהה מזו של יוון. מסתמן גידול בגירעון גם בגרמניה, אוסטריה והולנד. כץ כותב כי המצב "מתחיל קצת להריח כמו משבר ה-Piigs ב-2012".
צפויה הורדת ריבית של 0.25% על ידי ה-ECB ב-12 בדצמבר ל-3.0% והמשך הורדת ריבית ב-2025 לכיוון 2% עד סוף השנה. הורדת ריבית בעולם מהווה גורם תומך הורדת ריבית בישראל.
תגובות לכתבה(0):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה