השוק

בנק הפועלים: אירועי סוף השבוע העלו את פרמיית הסיכון של ישראל

ויקטור בהר, מנהל המחלקה הכלכלית בחטיבה הפיננסית של בנק הפועלים כותב בסקירה השבועית שלו כי אירועי סוף השבוע העלו את פרמיית הסיכון של ישראל; עוד אומר בהר כי התמשכות המלחמה תותיר את פרמיית הסיכון של ישראל ברמות הגבוהות ויקשו על הורדת ריבית
ניצן כהן | 
ויקטור בהר (צילום ענבל מרמרי, shutterstock, Magma Images)
ויקטור בהר, מנהל המחלקה הכלכלית בחטיבה הפיננסית של בנק הפועלים כותב בסקירה השבועית שלו, בתגובה לאירועי סוף השבוע (פגיעת הכטב"מ החות'י בת"א והתקיפה של ישראל בתימן) כי הם גרמו לעליה בפרמיית הסיכון של ישראל. עוד כותב בהר כי התמשכות המלחמה תותיר את פרמיית הסיכון של ישראל ברמות הגבוהות ומכאן בנק ישראל יתקשה להוריד את הריבית.
"כטב"מ שנפל בתל-אביב ומתקפה של צה"ל בתימן שפכו מים קרים על האופטימיות בשווקים להסכם להשבת החטופים, והובילו לפיחות קל בשער השקל ולעלייה בפרמיית סיכון המדינה. תגובת השווקים מתונה ביחס לאירועים, אולי סוג של אדישות שהתפתחה בתשעה חודשים של לחימה.
"בצד הכלכלי החדשות בשבוע החולף היו דווקא חיוביות, התבשרנו על מגעים למכירה של חברת הסייבר וויז לגוגל בסכום מוערך של 23 מיליארד דולר, שהם כ- 4% מהתוצר השנתי של מדינת ישראל – האקזיט הגדול ביותר של חברה ישראלית. החברה לא רשומה בישראל, אך מייסדיה ישראלים ולכן גם הכנסות המדינה ממסים ייהנו מהמכירה".
על התפתחות הצריכה הפרטית, כותב בהר כי "היקף הנסיעות של ישראלים לחו"ל זינק ברבעון השני ב-30% (בניכוי עונתיות), אם כי הרמה עדיין נמוכה באופן משמעותי מזו של הנסיעות לחו"ל בשנה שעברה.
"העלייה במספר היוצאים לחו"ל מתבטאת בעצירה של הגידול בצריכה המקומית, וצפויה להתבטא גם בנתוני הצמיחה לרבעון השני, שנראה עד כה כחלש לא רק בצריכה, אלא גם ביצוא הסחורות, שירד ברבעון השני בשיעור של 2% לעומת הרבעון הקודם. נקודת האור בינתיים היא ביצוא שירותי ההייטק שממשיך לגדול, וכן בעלייה בגיוסי ההון שלהם".
באשר לאינפלציה, הוא כותב כי "האינפלציה בישראל מושפעת עתה ממספר כוחות שפועלים בכיוונים מנוגדים: האינפלציה בעולם יורדת, ובעיקר זו של מוצרים סחירים, והיא צפויה למנוע התייקרות של מחירי המוצרים הסחירים. בישראל, הרבה תלוי כעת בהתפתחויות הגיאופוליטיות: הסכם להשבת חטופים עשוי לחזק את השקל ולמתן את האינפלציה, כשמנגד המשך הלחימה יוצר עומס גדול על התקציב, והוא אינפלציוני.
"מכל מקום, המצב התקציבי לא מאפשר למדינה לעצור התייקרויות של מחירים בפיקוח כמו מחירי התחבורה הציבורית שעלו ביולי, או מחירי המים שצפויים להתייקר בהמשך. סעיף החינוך (גנים וצהרונים) צפוי גם הוא להיות מושפע הן מהמצב התקציבי והן מעליות השכר. סיכוני האינפלציה ממשיכים להיות להערכתנו גבוהים, ותלויים במידה רבה במצב הגיאופוליטי. תחזית האינפלציה עומדת על  3% ל-12 החודשים הקרובים. לא הנחנו העלאות מיסים עקיפים מעבר לעליית המע“מ בנקודת אחוז בינואר.
"סביבת האינפלציה עדיין גבוהה והיא מתבטאת במכלול נתונים, ובכלל זה התחדשות העלייה במחירי הדירות והעלייה בשכר. הציפיות לאינפלציה לשנה קרובות לגבול העליון של היעד.
"אנו מעריכים כי תוואי הריבית יושפע במידה רבה מההתפתחויות הגיאופוליטיות. הריביות בארה״ב ובאירופה צפויות לרדת החל מחודש ספטמבר, וזה יהפוך את החלטות בנק ישראל למורכבות יותר, כי סיכוני האינפלציה בישראל שונים. בתרחיש חיובי של עסקה להשבת החטופים, הפחתת ריבית יכולה לעמוד על הפרק, לקראת סוף השנה, למרות שהאינפלציה השנתית צפויה להיות גבוהה מהיעד, וזאת בעיקר בהתבססות על הציפיות לאינפלציה, והתחשבות גם בהשפעות חד פעמיות של צעדי מיסוי.
"בתרחיש של הימשכות המלחמה, סביר שגם פרמיות הסיכון יוותרו גבוהות, והפחתות הריבית יידחו לשנה הבאה" מסיים בהר את הסקירה השבועית שלו.
תגובות לכתבה(0):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה