דיגיטל וטק

יש לכם מכשירים חכמים בבית? אתם עשויים להיות בסכנה

הרשות להגנת הפרטיות מפרסמת מסמך ראשון מסוגו בנושא פרטיות במוצרי IoT ביתיים ובבתים חכמים. אלו הדברים שאתם חייבים לדעת

מערכת ice | 
האקר-אילוסטרציה (צילום shutterstock)
אחת התופעות המתפתחות של השנים האחרונות היא העלייה בשימוש במוצרי IoT (האינטרנט של הדברים – Internet of Things) במרחב הביתי, וזאת במסגרת הפיכתם של בתים ל"חכמים". ה"אינטרנט של הדברים" הוא מושג המיוחס לשימוש במכשירים חשמליים המצוידים בחיישנים הקולטים ואוספים מידע מהסביבה בה הם נמצאים (כגון נתוני תנועה, טמפרטורה, קול ומיקום), והמעבדים אותו למטרות שונות ולפעולות  בעולם הפיזי. 
לשימוש במוצרי IoT במרחב הביתי יתרונות רבים. עם זאת, לשימוש זה עשויות להיות השלכות משמעותיות על פרטיותם של משתמשים, בני ביתם, ושל כל הנכנסים בשערי המרחב הביתי החכם.

פעילותו של הבית החכם מחייבת איסוף ועיבוד של מידע אישי רב ורגיש העלול, בין השאר, לדלוף ולהיחשף ברבים. כמו כן, שימוש במוצרי IoT ביתיים מהווה, הלכה למעשה, הכנסה של מערכות מעקב אל תחומי המרחב הפרטי והאינטימי ביותר של הפרט, על כל המשמעויות הכרוכות בכך.
לאור כך, הרשות להגנת הפרטיות מציגה דגשים והמלצות לחברות המספקות שירותי ומוצרי "בית חכם" חכמים, וכן המלצות למשתמשים בשירותים ומוצרים אלו. בעת הגדרת מרחבי הפעילות של מוצרי IoT ניידים (כגון שואבי אבק רובוטיים) ניתן להגביל את תנועתם ולמנוע מהם לפעול במרחבים ביתיים רגישים. 
בעת התקנת מערכות ומוצרי בית חכם הקפידו לשנות את סיסמאות ברירת מחדל של המכשירים לסיסמאות חזקות וייעודיות, והקפידו לעדכן ולשנות סיסמאות אלו מעת לעת.  הקפידו כי סיסמת הכניסה לרשת הביתית תהא סיסמה חזקה. הקפידו גם שלא לשתף סיסמה זו עם גורמים שאינכם מכירים או בוטחים בהם. בעת הגדרת סיסמאות הקפידו שלא להשתמש בנתונים ידועים או פשוטים לגילוי (כגון תאריך לידה, מספר טלפון נייד, שמות ילדיכם או שמות חיות מחמד שברשותכם). 
בעת רישום והתקנה של מערכות בית חכם, הימנעו מלקשר מערכות אלו לחשבונותיכם שברשתות חברתיות. הקפידו לבצע עדכוני תוכנה למוצרי ה- IoT הביתיים בהתאם להוראות היצרן.  עשו שימוש במוצרי ה-IoT הביתיים רק בעת הצורך, והקפידו לכבות מכשירים אלו כאשר הם אינם נדרשים. שקלו שימוש במוצרי ה-IoT היכולים לפעול באופן לא מקוון וללא העברת מידע ברשת. שקלו לצמצם את השימוש באפשרות השליטה מרחוק במוצרי IoT ביתיים. 
ככל שהדבר אפשרי, מומלץ להתקין תוכנת אנטי וירוס על מוצרי ה-IoT בטרם חיבורם לרשת. עשו שימוש בזכותכם לעיין במידע על אודותיכם שנשמר במאגרי המידע של החברות המספקות עבורכם את שירותי הבית החכם. אם נתקלתם במידע שאינו נכון, מדויק או שלם, זכותכם לפנות בבקשה למחיקתו ממאגרי החברה.
בראייה צופה פני עתיד, סביר להניח כי היקף השימוש במוצרי IoT בכלל, ובבתים חכמים בפרט, ילך ויגבר, על כל המשמעויות הכרוכות בכך, לרבות בכל הנוגע לפרטיות ולאבטחת מידע.
תגובות לכתבה(0):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה