bdi spot

אשראי חוץ בנקאי מה הסיכונים האפשריים?

לעליית שער הריבית, האינפלציה וההאטה במשק השפעה על לווים רבים. מצב העניינים הקיים מגביר עוד יותר את החשיבות שבביצוע בדיקה מעמיקה לאיתור סיכונים אפשריים בהתקשרות עם מבקשי האשראי

כרטיסי אשראי (צילום freepik)
שוק האשראי בשנים האחרונות התאפיין בהגדלת התחרות ומגוון השחקנים הפעילים. החל ממערכת הבנקאות – נותני האשראי המסורתיים, חברות כרטיסי האשראי שמרחיבות בהתמדה את פעילות מתן האשראי החוץ בנקאי (בפרט אחרי ההפרדה מהבנקים), גופים מוסדיים, ממשלה, תושבי חוץ, משקי בית, ועל כל אלה מתווספות חברות אשראי חוץ בנקאי המתמחות במתן שירותי מימון ושירותים פיננסיים המיועדים בעיקר לחברות ועסקים קטנים ובינוניים. פעילות חברות אלו כוללת לרוב מתן הלוואות המגובות בביטחונות, מימון נגד ממסרים דחויים של מקבל האשראי ומימון לענף הבנייה, הן בתחום המימון העצמי שהחברות נדרשות להעמיד והן בתחום הלווי הפיננסי לחברות הבנייה.
חברות האשראי החוץ בנקאי כוללות בין היתר קרוב ל-20 חברות ציבוריות אשר החזיקו בסוף הרבעון השלישי של 2022 בתיק לקוחות כולל של כ-7.17 מיליארדי שקלים, המהווים גידול של כ-48% ביחס לתקופה המקבילה אשתקד. בין החברות המובילות נציין את אחים נאוי המחזיקה בסיכום הרבעון השלישי של 2022 בתיק לקוחות של כ-3.3 מיליארדי שקלים, גידול של כ-11% ביחס לתקופה המקבילה אשתקד. גמא ניהול וסליקה מחזיקה בתיק לקוחות של כ-1.9 מיליארדי שקלים, גידול של כ-64% ביחס לתקופה המקבילה אשתקד. מניף – שירותים פיננסיים מחזיקה בתיק לקוחות של כ-1.9 מיליארדי שקלים, גידול של כ-82%. כמו כן, שלוש החברות: יעקב פיננסים והשקעות, אס.אר. אקורד וקבוצת פנינסולה מחזיקות בתיק לקוחות של כ-1.5 מיליארדי שקלים כל אחת.
צרכני האשראי מגיעים ממגוון ענפים, בהם: בנייה, חקלאות, פיננסים, מפעלים ותעשייה, אנרגייה ועוד. ענף הבנייה הוא הבולט ביותר, כולל יזמי נדל”ן, קבלני בנייה, חב’ תשתיות ועוד. יתרות האשראי של הלקוחות מענף הבנייה מהוות למעלה מ-50% מסך יתרות האשראי. בין הסיבות לכך נציין את הצורך הרב באשראי בענף הבנייה, וכן בהגבלות בנק ישראל לחשיפה מקסימלית של הבנקים לענף הבנייה, ובכך תורמות לעלייה בביקוש לחברות האשראי החוץ בנקאי. למרות זאת, נציין כי מעל 80% מהמימון לענף הבנייה עדיין מגיע מהבנקים, כך שאומנם חברות המימון החוץ בנקאי מהוות חלופה לבנקים בקרב חברות הבנייה הקטנות והבינוניות, אולם עדיין תחליף חלקי למימון הבנקאי.
לאחרונה גוברים הקולות להגברת הפיקוח על חברות האשראי החוץ בנקאי לאור צמיחת התחום בשנים האחרונות, ובמיוחד על רקע שתי חברות ציבוריות (גיבוי אחזקות ויונט קרדיט), בהן נחשפו עדויות להתנהלות לקויה אשר כללה חשיפה רחבה לחובות בעלי סיכון ואי סדרים בחברות. בעקבות זאת הוחלט ברשות לניירות ערך לפתוח בחקירה והחברות נאלצו לפעול לקידום של הסדרי חוב.
עד לתחילת הרבעון הרביעי לשנת 2022 כשהאווירה הייתה של ריבית אפסית במשק וצמיחה גבוהה, חוסר השקיפות במידע לגבי מצב שוק האשראי החוץ בנקאי היו פחות קריטיים. אולם כעת, עם עליית שער הריבית, האינפלציה וההאטה במשק, צפויים קשיים בקרב לווים רבים, שיפגעו מההאטה במשק ומהתייקרות ההלוואות שנטלו. רוב החברות בתחום האשראי החוץ בנקאי יאלצו להתמודד לראשונה עם סיטואציה כזו, וניתן להעריך שחלקן יתקשו לשרוד את המציאות העסקית החדשה.
במצב משק הקיים, גוברת החשיבות לביצוע בדיקה מעמיקה לאיתור סיכונים אפשריים בהתקשרות עם מבקשי האשראי למיניהם. כך חברת CofaceBDi שהיא החברה המובילה בישראל למידע עסקי ושיווקי, מספקת מידע מקיף בזמן אמת המשמש כלי חיוני עבור מנהלים רבים בניהול סיכוני אשראי בחברתם.
 
תיק אשראי כולל של חב’ האשראי החוץ בנקאי הציבוריות
(במיליוני שקלים, לפי תקופות)

 
הכנסות המימון של חב’ האשראי החוץ בנקאי הציבוריות
(במיליוני שקלים, לפי תקופות)
 
הנתונים הנ”ל מתייחסים להיקפי המימון של חברות מימון חוץ בנקאיות שנסחרות בבורסה לנירות ערך. נציין כי עיקר עיסוקם של חלק משמעותי מחברות אלו הינו מימון לענף הבנייה, הן בחלק של מימון עצמי הנדרש מהקבלנים לצורך קבלת לווי פיננסי מגורמי המימון המוסדיים, והן כתחליף ללווי הפיננסי הנ”ל. חברות אלו זכו ל”עדנה” בתקופת ה”פריחה” בענף הבנייה שהייתה עד למחצית 2022 (התחלת עליית הריבית..), ואף נהנו ממגבלות המימון לענף הבנייה בקרב גורמי המימון המוסדיים.
תגובות לכתבה(0):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה