פרויקטים

שוק ההון: סקירה חודשית מרץ 2022

ממדי ההשפעה הגלובאלית של ההרפתקה הרוסית באוקראינה מתחילים להתגלות: האירועים הגדולים בשוק ההון

בשיתוף investor 360 | 
ולדימיר פוטין (צילום ויקיפדיה, vecteezy)
נקודות עיקריות:
  • הבנק המרכזי החליט להמשיך את סגירת המסחר בבורסת מוסקבה.
  • המלחמה באוקראינה העלתה את רמת הסיכון בשווקים.
  • למרות התיקון בשווקים, מכפילי הרווח של מדדי המניות האמריקאיים עדיין יקרים ומתבססים על ריבית נמוכה. העלאת ריבית משמעותית תגרור פגיעה במניות בעיקר מניות עם מכפילי רווח גבוהים / חוב משמעותי.
  • S&P 500  עלה ב-4.2% ומדד הדאו ג'ונס עלה ב-6.6%. הנאסד"ק עלה ב-1.4%.

ביצועי השווקים (נכון ל 10/03/22)

רוסיה הולכת ומסתבכת
זהו לא תחילת הרומן של הנשיא הרוסי, ולדימיר פוטין עם הסנקציות. הוא נפגש בהם אז כבר בשנת 2014 כאשר רוסיה יצאה למבצע צבאי וסיפחה אליה את חצי האי קרים. השוני הפעם, שהצבא הרוסי יצא למלחמה מבלי תמיכת העם המלאה. תרועות הניצחון שנשמעו בכיכר האדומה לפני 8 שנים התחלפו בזעם על הסנקציות והגזירות הכלכליות האדירות שהוטלו על רוסיה, שבאופן הדרגתי בודדו אותה, על כל 144 מיליון תושביה משאר העולם.
חוסר הוודאות ששורר כרגע ברוסיה, דחף את האזרחים להתכונן לעתיד, כמעט ברור מאליו, של אינפלציה ומחסור בסחורות. הסנקציות החריפות שהוטלו הובילו לכך שהרובל כבר איבד כמעט מחצית מערכו, ויתרת המט"ח של הבנק המרכזי הרוסי הוקפאה. כמו כן, הבנקים הרוסיים נותקו ממערכת התשלומים swift.
יוקר המחייה ברוסיה מחלחל לכל שכבות האוכלוסייה, שכבר מדווחים על עליות מחירים מטורפות שמגיעות לפעמים ל-300% ואף 400% בקנייה של מוצרי צריכה. התורים הארוכים המשתרכים מחוץ לחניות המזון וחומרי הבנייה, כבר מעידים על הלחץ והחשש הכבד בקרב התושבים, מחיסול המלאים , שכן, לא בטוח שהם יצליחו להתמלא שוב.
ענפי הייצוא הרוסים שכוללים ציוד מכונות ורכבים קיבלו מכה אנושה, עוד מהסנקציות ב-2104, זאת לצד מדיניות הממשלה שכללה סדרה של החלטות בהן הוחלט להפחית בייבוא, כך שהמדינה היחידה, למעשה, שעדיין מגדילה את הייבוא מרוסיה היא סין.


מכפילי הרווח של שווקים שונים בעולם
האם עדיין תישאר חיטה? - השפעות המלחמה על שווקים עולמיים
המגמה הכללית בעולם היא בלימת האינפלציה המתפרצת, בעיקר ע"י הפחתת רכישות האג"ח והעלאות ריבית. ההיסטוריה מלמדת שעליה קיצונית במחירי הסחורות, גורמות לפגיעה בצמיחה הכלכלית ולחשש מסחרור אינפלציוני שבו עליות המחירים גורמים לעלייה בשכר שגורם בתורו לעליית אינפלציה נוספת.
רוסיה, כזכור, היא יצואנית החיטה גדולה בעולם עם למעלה 17% של נתח שוק שתופס הדוב הרוסי. אוקראינה, לעומת זאת, מתהדרת ב-12% מנתח שוק החיטה עולמי, בנוסף להיותה מחזיקה בתואר "אסם התבואה של אירופה" עם למעלה משבעים אחוז משטחה, אשר מיועדים לחקלאות. מלחמה בין שתי מדינות אלו יוצרת שרשרת של בעיות אספקה ולוגיסטיקה שמשפיעה על שאר המדינות שניזונות מהסחורות הללו.
בכל הנוגע לנפט וגז טבעי, ברור לכל שהיציאה של רוסיה למלחמה על אדמת אוקראינה משבשת את כל השוק וגורמת לעליות חדות במחיר לחבית שהגיעו עד לשיא של 130 דולרים לחבית נפט - מחיר שלא נראה מאז 14 שנים. הזינוק החד במחירי חבית משפיע בצורה החמורה ביותר על יבשת אירופה, כאשר 40% מהגז המיובא אליה הוא רוסי.
הסכסוך בין המערב לבין רוסיה, גורם להפסד כלכלי בקרב רוב מדינות העולם, מכיוון ומחירי המזון והאנרגיה מזנקים וצפויים להגדיל את האינפלציה באופן גלובאלי. אפילו הכלכלות שצפויות להרוויח מהתייקרות כמו יצואני נפט גדולים דוגמת סעודיה או יצרני ניקל גדולים דוגמת אינדונזיה, ירגישו באינפלציה, וחלקן עלולות אפילו להתקשות להגדיל את הייצור באופן שיאפשר להן לגזור רווח של ממש מהמצב המורכב.


פרמיית הסיכון של שווקים עולמיים
לסיכום
אם יש דבר אחד חיובי שניתן ללמוד על שוק ההון מהמלחמה באוקראינה הוא שדווקא התכנון לטווח ארוך, בצורה שתתאים לכל אירוע שיתרחש, וישנה את פני השוק, הוא המסלול הנכון להתנהלות כמשקיעים נבונים. לראייה, ניתן לראות את סיכויי ההצלחה הנמוכים של אלו המנסים לתזמן את השווקים ולבצע השקעות על בסיס חשיבה קצרת טווח.
 
לקריאה נוספת ועוד מידע בתחום ההשקעות, לחצו כאן
יודגש כי המידע המופיע כאן הינו למטרת לימוד בלבד ולא נועד לשמש הצעה לקנות או למכור, מוצר פיננסי מכל סוג שהוא! הכותב אינו בעל רישיון לייעוץ השקעות והאמור להלן אינו מהווה תחליף לייעוץ, המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם! קבלת החלטות על בסיס הנתונים המופיעים להלן, הינה באחריות הקורא בלבד!